Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ptysiowe kluseczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ptysiowe kuleczki podawać do zup

Ptysiowe kluseczki

Składniki:

Ptysiowe kluseczki

 

 

Sposób przygotowania:

Ptysiowe kluseczki
Wodę z masłem zagotować, ciągle mieszając sypać powoli mąkę. Ciasto podgrzewać i mieszać do momentu aż stanie się szkliste. Następnie zdjąć z ognia, dodawać po 1 jajku, ciągle ucierając, ostudzić. W rondlu zagotować wodę, osolić. Łyżką nabierać ciasto a drugą zgarniać je do wrzącej wody. Gotować pod przykryciem około 8 minut. Wyjmować łyżką cedzakową.

Tagi:

jajko jajka