ADAIDA

ADAIDA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Ptysie pikantne z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo smaczne.Palce lizać.

Ptysie pikantne z jajkiem

Składniki:

Ptysie pikantne z jajkiem

 

  • CIASTO:
  • 250 ml wody
  • łyżeczka soli
  • 10 dag masła
  • 15 dag mąki
  • 4 jajka
  • FARSZ:
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 15 dag miękkiego masła
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 strączki papryki chili
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Ptysie pikantne z jajkiem
1. W rondelku zagotować wodę, dodać masło, zestawić z ognia. Dodać mąkę i sól, wymieszać dokładnie. Rondelek postawić na wolnym ogniu, podgrzewać, mieszając, aż ciasto utworzy całość. Zestawić z ognia, dodawać po jednym jajku, cały czas mieszając. Mieszać, aż ciasto stanie się jednolite i błyszczące.



2. Na blachę wyłożoną pergaminem nakładać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, zachowując duże odstępy. Piec na złoty kolor w temp. 200st. ok.20-25 min. Jeszcze ciepłe ptysie przekroić, ostudzić.



3. Jajka pokroić w plasterki i układać na spód ptysi. Masło zmiksować z koncentratem pomidorowym, chili i ostrą papryką, wyciskać dekoracyjnie na jajka. Udekorować natką pietruszki.