aninka

aninka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 194]

Ptysie nadziewane bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne ptysie z kremem z bitej śmietany

Ptysie nadziewane bitą śmietaną

Składniki:

Ptysie nadziewane bitą śmietaną

 

Sposób przygotowania:

Ptysie nadziewane bitą śmietaną
Ciasto: Do garnka wlać wodę, dodać masło i sól, zagotować. Do garnuszka z wodą i masłem przesiać mąkę, wymieszać, zaparzyć, zdjąć z ognia. Masę chwilę przestudzić. Do chłodnej masy dodawać po jednym jajku i miksować. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blaszkę niewielkie ciasteczka (zachować dość duże odstępy). Piec około 20 minut w temp. 220 stopni. Krem: Śmietanę mocno schłodzić. Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem i fixem. Przestudzone ptysie przekroić, do środka nakładać śmietanę i przykryć. Posypać cukrem pudrem.