misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasta i torty Michaeli

Pszczółka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Wspaniałe ciasto na wyjątkowe okazje z chrupiącymi orzechami i kremem

Pszczółka

Składniki:

Pszczółka

 

  • BISZKOPT:
  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • Trochę proszku do pieczenia

 

  • PLACEK ORZECHOWY:
  • 300g orzechów(pół na pół mielonych i krojonych)
  • 150g cukru
  • 250g masła
  • 3 łyżki śmietany (płynna)

 

  • KREM:
  • 1 kostka margaryny (masła)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • spirytus do smaku

Sposób przygotowania:

Pszczółka

BISZKOPT

Ubijamy pianę z białek na sztywno, dodajemy cukier dalej ubijając a następnie żółtka ciągle ubijając. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając. Biszkopt wylewamy na blachę wyłożoną papierem (tylko dno) i pieczemy na złoty kolor.



PLACEK ORZECHOWY

Wszystkie składniki gotować, masę wylać na blachę wyłożoną folią aluminiową i piec w nagrzanym piekarniku (musi ta masa przestać wrzeć). Od razu po wyjęciu z pieca łyżeczką maczaną w wodzie odsunąć od brzegu blaszki orzechy.



KREM

Margarynę (masło) utrzeć na puch. Białka ubić z cukrem dodając żółtka dalej ubijając. Do utartej margaryny wlewamy stopniowo jajka ciągle ucierając. Dodać trochę spirytusu.


 


Biszkopt odwracamy i smarujemy kremem na to nakładamy placek orzechowy. Ciasto najlepiej przygotować 24 godziny przed podaniem, kroić ostrym nożem.

SMACZNEGO!



UWAGA!

Zamiast kremu maślanego możemy użyć nutellę.