EwciaBabcia

EwciaBabcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Pstrąg z czosnkiem i ziołami pieczony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Prosta potrawa w przygotowaniu. Będzie smakowała każdemu kto lubi czosnek i zioła, a przede wszystkim ryby

Pstrąg z czosnkiem i ziołami pieczony Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pstrąg z czosnkiem i ziołami pieczony

 

  • 550g pstrąga świeżego wypatroszonego
  • 100g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczka mielonej kolendry
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pstrąg z czosnkiem i ziołami pieczony
Ryby myjemy w zimnej wodzie, pozbywamy się łusek, odcinamy łby ze skrzelami, jeszcze raz dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Masło kroimy w grube paski. Czosnek obieramy, płuczemy, suszymy, kroimy na kawałki. Każdą rybę obsypujemy z zewnątrz kolendrą, solą i pieprzem. W środek ryby wsypujemy tymianek, majeranek, wkładamy masło i czosnek. Zamykamy. Układamy w torebce do pieczenia na blasze. Wkładamy do piekarnika, pieczemy 45minut w 180stopniach. Podajemy z ziemniakami.
Pstrąg z czosnkiem i ziołami pieczony
Umyte, sprawione ryby przyprawiamy kolendrą, solą i pieprzem
Pstrąg z czosnkiem i ziołami pieczony
Do środka wkładamy masło, czosnek i zioła
Pstrąg z czosnkiem i ziołami pieczony
Ryby pieczemy w torebce do pieczenia w 180st
Pstrąg z czosnkiem i ziołami pieczony
A tak wygląda upieczona ryba zaraz po wyjęciu z piekarnika

Tagi:

pstrąg