Jagoda_K

Jagoda_K

Kuchcik
[Przepisów: 0]

Przepis na sycącą zupę serowo-cebulową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W pochmurne i zimne dni nic nie rozgrzewa lepiej niż zupa serowo-cebulowa.

Przepis na sycącą zupę serowo-cebulową

Składniki:

Przepis na sycącą zupę serowo-cebulową

 

  • 2l bulionu drobiowego
  • 250 g mięsa mielonego
  • 2 duże cebule
  • gotowana marchewka
  • łyżka masła
  • ser topiony w krążku Hochland Twój Wybór
  • 2 trójkąciki ze szczypiorkiem i cebulą
  • 2 trójkąciki śmietankowe
  • sól, pieprz
  • listek bazylii do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Przepis na sycącą zupę serowo-cebulową
Cebulę kroimy w dużą kostkę i smażymy na maśle, aż się zeszkli. Wrzucamy ją do gotującego się bulionu drobiowego. Odlewamy trochę bulionu do szklanki i mieszamy z serkami. Całość przelewamy z powrotem do garnka i przyprawiamy. Używamy blendera, by nadać zupie kremowej konsystencji. Mięso mielone doprawiamy do smaku i formujemy malutkie klopsiki, a następnie delikatnie obsmażamy. Dodajemy je do zupy i jeszcze chwilkę ją gotujemy. Marchewkę kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. Zupę podajemy przyozdobioną listkiem bazylii. Doskonale smakuje również z grzankami! Aby je zrobić wystarczy pokroić bagietkę w kostkę, rozłożyć równomiernie na blaszce od piekarnika i zapiekać przez kilka minut, aż pieczywo stanie się chrupiące. Można też zrobić je na suchej, mocno rozgrzanej patelni, uważając, aby się nie spaliły.