iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Przekładaniec herbatnikowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Ciasto które nie wymaga pieczenia jest proste w przygotowaniu, a po kilku godzinach rozpływa się w ustach.

Przekładaniec herbatnikowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Przekładaniec herbatnikowy

 

  • 2 duże paczki herbatników ( około 60 sztuk)
  • 25 dag masła
  • 2 budynie czekoladowe z cukrem
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 800 ml mleka
  • dodatkowo:
  • 1/2 litra śmietany 30 %
  • 2 dowolne usztywniacze do śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 10 dag czekolady mlecznej z orzechami

Sposób przygotowania:

Przekładaniec herbatnikowy
Budyń ugotować na mleku i wystudzić, masło utrzeć z cukrem pudrem i w trakcie ucierania dodawać po łyżce zimny budyń i ucierać do uzyskania puszystego kremu. Na dnie prostokątnej formy ułożyć warstwę herbatników które posmarować częścią kremu, czynność powtarzać do wykończenia herbatników i kremu.Śmietanę ubić z cukrem pudrem i usztywniaczem, ubitą śmietankę wyłożyć na ostatniej warstwie herbatników po wierzchu posypać grubą warstwą posiekanej czekolady i odstawić do lodówki, aby ciasto zastygło i zmiękły herbatniki.
Przekładaniec herbatnikowy
Z masła i budyniu utrzeć gładki krem.
Przekładaniec herbatnikowy
Na dnie formy wyłożyć warstwę herbatników.
Przekładaniec herbatnikowy
Na wierzchu wyłożyć ubitą śmietanę i posypać czekoladą.

Tagi:

czekolada