Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Pleśniak z dżemem mirabelkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne kruche ciasto z dżemem mirabelkowym

Pleśniak z dżemem mirabelkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pleśniak z dżemem mirabelkowym

 

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 250 g masła
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • Piana:
  • 4 białka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo:
  • 1 słoiczek kwaśnego dżemu

 

Sposób przygotowania:

Pleśniak z dżemem mirabelkowym
Do miski wsypać mąkę, proszek, cukier, dodać masło, posiekać nożem, dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto. Podzielić na 3 części. Jedną zagnieść z dodatkiem kakao i schować razem z drugą częścią do zamrażarki na 10 minut.Trzecią część ciasta zetrzeć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić 10 minut w lodówce. W tym czasie ubić białka na sztywno, wsypywać powoli cukier i ubijać aż się rozpuści. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować. Ciasto w blaszce posmarować grubo dżemem (użyłam domowego z ciemnych mirabelek). Na dżem zetrzeć na tarce ciasto z dodatkiem kakao. Następnie wyłożyć pianę, wyrównać i posypać startym ciastem jasnym. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 40 minut.
Pleśniak z dżemem mirabelkowym
Do miski wsypać mąkę proszek cukier dodać masło posiekać nożem dodać żółtka i zagnieść ciasto Podzielić na 3 części Jedną zagnieść z dodatkiem kakao i schować razem z drugą częścią do zamrażarki na 10 minutEtap 1
Pleśniak z dżemem mirabelkowym
Trzecią część ciasta zetrzeć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia Schłodzić 10 minut w lodówce
Pleśniak z dżemem mirabelkowym
Ciasto w blaszce posmarować grubo dżemem Na dżem zetrzeć na tarce ciasto z dodatkiem kakao
Pleśniak z dżemem mirabelkowym
Następnie wyłożyć pianę wyrównać i posypać startym ciastem jasnym

Tagi:

ciasto