Pleśniak wieloowocowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 150
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, domowe ciasto wieloowocowe z słodką bezą i kruszonką. Idealne do niedzielnej kawy. Goście będą zachwyceni.

Pleśniak wieloowocowy

Składniki:

Pleśniak wieloowocowy

 

 

Sposób przygotowania:

Pleśniak wieloowocowy
1. Z mąki, margaryny, samych żółtek, proszku do pieczenia, cukru z wanilią oraz 2 łyżek cukru zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na 2 części – jedna większa, druga mniejsza. Ciasta owiń w folię spożywczą i włóż na 30-60 minut do zamrażalnika. 2. Blaszkę o wymiarach 20cmx30cm wyłóż papierem do pieczenia. Białka ubij z szczyptą soli na sztywną pianę, dodaj pozostały cukier i cynamon, ubij ponownie na sztywną pianę. 3.Owoce umyj, osusz. Z truskawek usuń szypułki, rabarbar obierz ze skóry. Pokrój w mniejsze kawałki.4. Większą część ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach do formy. Na pierwszą warstwę ciasta poukładaj wszystkie owoce - truskawki, rabarbar oraz jagody. Następnie rozłóż cynamonową bezę i delikatnie ją rozsmaruj. Na końcu zetrzyj drugą część ciasta.5. Piecz w nagrzanym do 180stC piekarniku 30-40 minut. Piekłam funkcją góra-dół z termoobiegiem. Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka