justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Pleśniak

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Najlepoiej smakuje z dżemem wiśniowym.

Pleśniak

Składniki:

Pleśniak

 

  • Ciasto:
  • 1,5 margaryny
  • 4,5 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki cukru
  • proszek do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • papier do pieczenia Packlan

 

  • Piana:
  • 5 białek
  • szklanka cukru

 

  • Nadzienie:
  • 1 słoik ulubionego dżemu
  • 4 łyżki dowolnego soku (polecam ananasowy)

 

 

Sposób przygotowania:

Pleśniak
Ciasto: Margarynę lekko rozpuścić żeby była miękka. (najlepiej wyjąć z lodówki na 2 godziny przed pieczeniem), dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Żółtka rozrobić z cukrem i wlać do reszty składników. Ugnieśc ciasto. Podzielić na 3 równe części. Z dwuch uformować płaskie kule i włożyć do zamrażarki, do trzeciej dodać kakao i wygnieść aż ciasto bedzie jednolitego ciemnego koloru. Również uformować kule i włożyć do zamrażarki. Ciasto mrozić około 2 godzin. Gdy cisto będzie juz zmrożone, blachę wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzec na tarce jedna jasna część. Następnie posmarować ja nadzieniem. (dzem rozrobić z sokiem). Na dżem zetrzeć ciemne ciasto. Następnie ubić pianę z białek i cukru i wyłożyć na ciemne ciasto. Na pianę zetrzeć ostatnią część jasnego ciasta. Piec około 50 minut w temperaturze 180-200 stopni. Smacznego

Tagi:

ciasto