edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Placuszki z cukinii z czubrycą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Rumiane placuszki z cukinii jako dodatek do grillowanej piersi kurczaka. Obie potrawy łączy dodatek czerwonej czubrycy.

Placuszki z cukinii z czubrycą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki z cukinii z czubrycą

 

  • 1 młoda cukinia z miękką skórką
  • sól
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • mąka pszenna – ilość zależna od wielkości cukinii
  • czerwona czubryca
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Placuszki z cukinii z czubrycą
Cukinię opłukać, osuszyć, razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lekko posolić i odstawić na kilkanaście minut. Odcisnąć z soku jaki się wytworzył, dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę, jajko, natkę pietruszki, czubrycę i mąkę. Ilość mąki jest zależna od wielkości cukinii. Po wymieszaniu składników powinna powstać masa o takiej gęstości jak na placki ziemniaczane. Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką porcje ciasta, rozpłaszczając je i formując niewielkie placuszki. Smażyć z obu stron na rumiano. Osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podałam je z grillowaną w czerwonej czubrycy piersią kurczaka i sałatą.
Placuszki z cukinii z czubrycą
Cukinię opłukać, osuszyć, razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lekko posolić i odstawić na kilkanaście minut.
Placuszki z cukinii z czubrycą
Dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę, jajko, natkę pietruszki, czubrycę i mąkę.
Placuszki z cukinii z czubrycą
Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką porcje ciasta, rozpłaszczając je i formując niewielkie placuszki.
Placuszki z cukinii z czubrycą
Smażyć z obu stron na rumiano. Osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszcz