Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Placuszki ryżowe z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Placuszki należy podawać posypane cukrem pudrem z cynamonem

Placuszki ryżowe z jabłkami

Składniki:

Placuszki ryżowe z jabłkami

 

  • 1 szkl ryż,
  • 3 szt jabłka,
  • 3 łyżki mąka,
  • 1/2 l mleko,
  • 2 szt jajka,
  • 1 łyżka masło,
  • 2 łyżki cukier,
  • 2 łyżeczki cukier waniliowy,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,

 

 

Sposób przygotowania:

Placuszki ryżowe z jabłkami
Ryż zalać w rondlu 1 szklanką zimnej wody, zagotować, następnie wlać gorące mleko i ugotować do miękkości, odstawić i wystudzić. Żółtka utrzeć do białości z masłem, cukrem i cukrem waniliowym, połączyć z ryżem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pokrojone na plasterki jabłka, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem i delikatnie przemieszać. Smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. .