Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Placuszki kakaowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Idealne na śniadanie placuszki a'la pancakes z nadzieniem serowo-bananowym z masłem orzechowym oraz polewą czekoladową.

Placuszki kakaowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Placuszki kakaowe

Placuszki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 1 szklanka kefiru lub maślanki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli

Nadzienie

Dekoracje

Sposób przygotowania:

Placuszki kakaowe

Placuszki

Zmieszać ze sobą składniki suche: przesianą przez sitko mąkę, cukier puder, kakao, proszek do pieczenia oraz sól. W drugiej misce zmiksować jajka z maślanką. Dodawać powoli roztopione masło.


Do składników mokrych dodawać porcjami składniki suche. Wymieszać łyżką. Ciasto odstawić na 15 min. Smażyć na rozgrzanej patelni teflonowej bez tłuszczu lub posmarować powierzchnię odrobiną masła. Placuszki odwrócić na drugą stronę, gdy pojawią się na nich pęcherzyki powietrza.

Nadzienie

Wymieszać ze sobą banany pokrojone w plasterki i ser biały za pomocą blendera, do momentu aż masa będzie miała gładką konsystencję. Dodać masło orzechowe i wymieszać.

Końcowy etap

W kąpieli wodnej stopić czekoladę z masłem.
Placuszki przełożyć nadzieniem serowo-bananowym. Na wierzchu polać roztopioną czekoladą, posypać cynamonem i kaszą ekspandowaną. Można je również podawać pojedynczo bez przekładania.

Placuszki kakaowe
Gotowa masa do smażenia placuszków kakaowych
Placuszki kakaowe
Usmażone placuszki kakaowe czekające na przełożenie masą
Placuszki kakaowe
Placuszki kakaowe można podawać również pojedynczo bez przekładania