aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Placki ziemniaczane pod serową chmurką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Dla uatrakcyjnienia tradycyjnych placków ziemniaczanych przygotowałam je dzisiaj pod serową, ciągnącą się chmurką. Tak przygotowane placki są bardzo smaczne.

Placki ziemniaczane pod serową chmurką Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Placki ziemniaczane pod serową chmurką

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane pod serową chmurką
Ziemniaki obieramy i myjemy, osuszamy. Następnie ścieramy je na tarce na dużych oczkach. Cebule obieramy i ścieramy na tarce na malutkich oczkach. Do ziemniaków i cebuli dodajemy mąkę, śmietanę i wbijamy jajko. Dodajemy proszek do pieczenia i przyprawiamy solą, solą ziołową i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy, żeby wszystkie składniki dobrze połączyły się.

Niepotrzebną wodę którą puszczą ziemniaki odlewamy.

Na patelni rozgrzewamy olej i układamy na nim za pomocą dużej łyżki ziemniaczane placuszki. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Gdy placki obrócimy na drugą stronę, wówczas posypujemy je startym na tarce na dużych oczkach żółtym serem i smażymy do jego rozpuszczenia.

Gotowe placki ziemniaczane pod serową chmurką wykładamy na papierowy ręcznik do odsączenia nadmiaru oleju.

Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Placki ziemniaczane pod serową chmurką
Na tarce na dużych oczkach ścieramy ziemniaki a cebule na małych oczkach.
Placki ziemniaczane pod serową chmurką
Dodajemy mąkę, śmietanę, jajko, proszek do pieczenia i przyprawy.
Placki ziemniaczane pod serową chmurką
Całość dokładnie mieszamy a wodę z ziemniaków odlewamy.
Placki ziemniaczane pod serową chmurką
Na gorący olej wykładamy porcje masy ziemniaczanej.
Placki ziemniaczane pod serową chmurką
Na usmażone placki wykładamy ser i smażymy do rozpuszczenia.

Tagi:

dania placki