pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Placki ziemniaczane czosnkowo-chili

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

takie placki to idealny dodatek do mięsa obiadowego zamiast ziemniaków

Placki ziemniaczane czosnkowo-chili Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki ziemniaczane czosnkowo-chili

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane czosnkowo-chili
Papryczki chili suszone zalewam letnią wodą i odstawiam na kilkadziesiąt minut. Papryczka pod wpływem wody powinna nam zmięknąć. Z ziemniaków ściągam młodą skórkę i trzę. Do masy wbijam jajko. Dodaję jeszcze pokrojone papryczki chili oraz posiekane ząbki czosnku. Mieszam. Zagęszczam mąką, aby uzyskać lekko się lejące ciasto. Smażę w niewielkiej ilości rozgrzanego smalcu po kilka minut z każdej strony. Po każdym smażeniu placków smalec uzupełniam. Smacznego.
Placki ziemniaczane czosnkowo-chili
Ziemniaki młode obieram ze skórki i ścieram
Placki ziemniaczane czosnkowo-chili
Wbijam jajko i dodaję papryczki oraz czosnek
Placki ziemniaczane czosnkowo-chili
Zagęszczoną mąką masę ziemniaczaną smażę na rozgrzanym smalcu
Placki ziemniaczane czosnkowo-chili
Placki smażę na złoty kolor po kilka minut z każdej strony