Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Placki ziemniaczane są bardzo popularne i zawsze smakują. Z dodatkiem szczypiorku i czerwonej cebuli są kolorowe i efektowne.

Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem
Cebulę i szczypiorek bardzo drobno posiekać. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Po kilku minutach zlać płyn. Do ziemniaków dodać jajka, cebulę, szczypiorek, mąkę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Łyżką nakładać porcje ciasta ziemniaczanego na rozgrzany olej i smażyć po 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem
Do utartych ziemniaków dodać jajko mąkę i przyprawy
Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem
Następnie dodać drobno posiekany szczypiorek
Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem
Wymieszać nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej
Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem
Rumienić z obu stron na rozgrzanym oleju