jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Placki z jabłkami i pokrzywą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 24

Każdy sposób, by wzbogacić tradycyjne danie w dodatkową porcje witamin jest dobry. Tym razem padło na placki z jabłkami. Poza mąką razową dodałam do nich pokrzywę.

Placki z jabłkami i pokrzywą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Placki z jabłkami i pokrzywą

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • ¾ szklanki mąki razowej pszennej , typ 2000,
  • Około 2 szklanki mleka,
  • 1 szklanka dobrze utłoczonych , młodych listków pokrzywy,
  • 3 łyżki cukru trzcinowego,
  • 2 duże jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • Okołom 4 -5 jabłek,
  • Cukier puder do posypania,
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placki z jabłkami i pokrzywą

ETAP 1

Placki z jabłkami i pokrzywą
w misce łączymy suche składniki

Pokrzywę drobno siekamy. Suche składniki (mąki, cukier oraz proszek do pieczenia) ciasta oraz jajka umieszczamy w misce. Do tak przygotowanych dodajemy mleko. Całość dokładnie miksujemy.

ETAP 2

Placki z jabłkami i pokrzywą
Gotowe ciasto łączymy z pokrzywą

Do gotowego ciasta dodajemy pokrojoną pokrzywę i łączymy ją z całością.

ETAP 3

Placki z jabłkami i pokrzywą
Pokrojone jabłka dodajemy do ciasta

Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Stopniowo w miarę smażenia dodajemy je do ciasta.

ETAP 4

Placki z jabłkami i pokrzywą
porcje przygotowanego ciasta wykładamy na patelnię

Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje ciasta z jabłkami. Formujemy zgrabne placuszki.

ETAP 5

Placki z jabłkami i pokrzywą
Usmażone placuszki odsączamy

Racuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem.


Tagi:

dania placki