Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Placki z gulaszem Krakowianki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sos pieczeniowy z torebki można zastąpić zasmażką.

Placki  z gulaszem Krakowianki

Składniki:

Placki z gulaszem Krakowianki

 

 

Sposób przygotowania:

Placki z gulaszem Krakowianki
Ziemniaki i 1 cebulę obrać, zetrzeć na drobnej tarce, odlać nadmiar wody. Następnie wbić jajka, dodać mąki, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Mięso umyć, pokroić w kostkę, włożyć do rondla na rozgrzany smalec i podsmażyć. Pod koniec dodać drobno posiekaną cebulę i zeszklić. Następnie mięso podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Sos pieczeniowy wymieszać z niewielką ilością wody, połączyć z mięsem, zagotować, przyprawić do smaku. Z masy ziemniaczanej smażyć placki z obu stron na rozgrzanym oleju.