dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Placki z czerstwego chleba

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

...czyli "prawdziwym wiejskim chlebem nie podzielę się z mewami!"

Placki z czerstwego chleba Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki z czerstwego chleba

 

  • 50 dag czerstwego chleba (najlepiej razowy, wiejski, moze byc z ziarnami)
  • 1 łyżka włoszczyzny suszonej
  • warzywa z rosołu i ½ szklanki rosołu
  • 2 jajka
  • ew. 1-2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 1 czerwona cebula
  • 2-3 łyżki zieleniny (pietruszka i koperek)
  • 2 łyżki poszatkowanych suszonych pomidorów z oleju
  • po ½ łyżeczki płatków chili, papryki słodkiej i ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placki z czerstwego chleba
Zagotowałam 1,5 litra wody z suszoną włoszczyzną, włożyłam do niej czerstwy chleb i zostawiłam do przestudzenia. Następnie dodałam warzywa z rosołu i rosół. Po ostudzeniu dodałam jajka i przyprawy i całość zmiksowałam (w tym momencie można dodać 1-2 łyżki mąki jeśli masa jest zbyt płynna – to zależy od suchości chleba). Dałam drobniutko poszatkowaną cebulę, pomidory i zieleninę. Łyżką kładłam małe placki na rozgrzany olej i smażyłam z obu stron. Smacznego!
Placki z czerstwego chleba
Do masy chlebowej warto dodać warzywwa i trochę rosołu, aby wzbogacić smak.
Placki z czerstwego chleba
Drobno poszatkowane dodatki, które urozmaicą prostą potrawę.
Placki z czerstwego chleba
Dodatki i przyprawy są konieczne dla wzmocnienia smaku placków.
Placki z czerstwego chleba
Smażyć należy małe placki albowiem łatwo rozpadają sie przy przekładaniu na drugą stronę.