zub3r

zub3r

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 251]

Placki drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Placki na kolacje lub na śniadanie.

Placki drożdżowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Placki drożdżowe

 

Sposób przygotowania:

Placki drożdżowe
Mleko podgrzewamy. W 1/2 szkl mleka mieszamy drożdże, 1 łyż cukru i 1 łyż mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W misce mieszamy mąkę z szczyptą soli, cukrem, jajkami. Wlewamy wyrośnięty rozczyn drożdżowy i dokładnie mieszamy. Dolewamy pozostałe mleko. Wymieszane ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy łyżką porcje ciasta i smażymy zgrabne placki. Smacznego!
Placki drożdżowe
Sporządzamy rozczyn drożdżowy i odstaiwamy do wyrośnięcia.
Placki drożdżowe
Mąkę wsypujemy do mieski i dodajemy pozostałe składniki.
Placki drożdżowe
Dokładnie wymieszane ciasto odtawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.