Placki cukiniowe z fetą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zachęcam do degustacji dania

Placki cukiniowe z fetą

Składniki:

Placki cukiniowe z fetą

 

  • średnie cukinie 3.0 sztuki
  • cebula drobno 1.0 sztuka
  • posiekana
  • jajko oddzielone 2.0 sztuki
  • starta feta 1.0 opakowanie
  • mąka 0.5 szklanki
  • proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki
  • posiekana bazylia lub
  • oregano 1.5 łyżeczki
  • pieprz czarny ziarnisty 0.2 łyżeczki
  • oliwa z oliwek
  • (do smażenia) 0,5 szklanki

Sposób przygotowania:

Placki cukiniowe z fetą

Cukinię umyć i utrzeć jak na placki . Odcisnąć nadmiar wody. Wymieszać żółtka ze startą Fetą , cebulą , mąką , proszkiem do pieczenia . Doprawić pieprzem mielonym i bazylią. Dołożyć odciśniętą cukinię. Ubić pianę z białek ze szczypta soli i delikatnie wymieszać z resztą składników.


Na patelni rozgrzać oliwę i kłaść porcje na placki. Smażyć z obu stron do zrumienienia . Odsączyć na papierowych ręcznikach kuchennych .


Podawać z kleksem śmietany na wierzchu.