Sposób przygotowania:
Placek z truskawkami 5
1) Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Mąkę pszenną i kartoflankę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło ukręcić z cukrem i cukrem waniliowym na masę. Ciągle mieszając, dodawać po jednym jajku, sól, mąkę i mleko. 2) Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić na nim ciasto. Piec 20 min. Placek wyjąć i ułożyć do przestygnięcia. 3) Twarożek wymieszać ze 100 g cukru. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, wycisnąć i podgrzać aż się rozpuści. Po łyżce dodawać do twarogu. Śmietankę ubić z resztą cukru na sztywną pianę. Połowę wymieszać z twarogiem, a resztą udekorować placek. 4) Masę rozsmarować na wystudzonym placku. Umyte truskawki osączyć, przeciąć i ułożyć na cieście. Konfitury podgrzać mieszając i posmarować nimi wierzch placka z truskawkami. Pokroić na porcje i udekorować śmietaną.