Placek z bezową kopułką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

kwaśno słodki deser doskonały na popołudniowy podwieczorek

Placek z bezową kopułką

Składniki:

Placek z bezową kopułką

 

 

Sposób przygotowania:

Placek z bezową kopułką
1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać 2 jajka, 3 żółtka i szczyptę soli. Utrzeć na gładką masę. 2. Mąki mieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito. Na przemian z mlekiem dodać do masy maślano -jajecznej i mieszać. Płatki migdałów siekać i dodać do ciasta. Ciasto włożyć na blachę (25 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Owoce umyć i osuszyć. Układać na cieście. 4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Ciasto piec 30 minut, następnie przykryć folia aluminiową i piec jeszcze 15-20 minut. Placek wyjąć. Temperaturę w piekarniku obniżyć do 150 stopni C. 5. Białka z cukrem pudrem ubić na sztywno. Pianę rozsmarować na placku. Wstawić do piekarnika i piec 10-15 minut.