Izka192

Izka192

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Placek lotaryński

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Placek jest trochę pracochłonny ale bardzo smaczny i sycący. Moja rodzina bardzo go lubi więc często go przygotowuję. Polecam, smacznego.

Placek lotaryński Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Placek lotaryński

 

Sposób przygotowania:

Placek lotaryński
Mąkę przesiać, dodać margarynę, jajko i żółtko dosypać proszek i sól. Składniki dokładnie połączyć i zagnieść ciasto. Włożyć na 30 minut do lodówki. Pieczarki pokroić w kostkę podsmażyć na patelni. Kiełbasę i cebulę także pokroić w kostkę i podsmażyć. jajka wybić i dodać białko roztrzepać widelcem. Wymieszać dokładnie ze śmietaną i dodać pieczarki oraz kiełbasę z cebulą. Doprawić i dodać starty na dużych oczkach ser. Wszystko połączyć w jednolitą masę. Gdy ciasto się schłodzi rozwałkować i wyłożyć do naczynia, ponakłuwać widelcem i zapiec 10 minut w temp. 180 stopni. Następnie wylać masę i piec 30 minut w tej samej temp.
Placek lotaryński
pokrojone w kostkę i podsmażone pieczarki
Placek lotaryński
Pokrojona i podsmażona kiełbasa razem z cebulą
Placek lotaryński
Masa na placek jajka, śmietana oraz pieczarki z kiełbasą.