lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Placek bananowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo dobry placek bananowy na deser.

Placek bananowy

Składniki:

Placek bananowy

 

  • Ciasto:

 

  • 5 łyżek mąki
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżek cukru

 

  • Masa:

 

  • 25 dag masła
  • 2 galaretka pomarańczowa
  • 2 galaretka wiśniowa
  • 1 kg bananów
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 3 jajka

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Placek bananowy
Białka ubić, a pod koniec ubijania dodać do nich cukier i jeszcze chwilę ubijać. Dodawać kolejno po jednym żółtku i delikatnie mieszać. Wsypać do tego powoli mąkę i proszek do pieczenia. Całość bardzo dobrze wymieszać. Ciasto biszkoptowe dać do formy posmarowanej tłuszczem lub obłożonej papierem do pieczenia. Spód biszkoptowy piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Masa:

Masło, cukier oraz żółtka utrzeć ze sobą. Banany obrać ze skórki, odciąć końcówki, przekroić na mniejsze części i zmiksować. I dodać do utartej masy. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i podczas tężenia wlać do zrobionej masy. Dobrze wymieszaną masę wlać na upieczony już spód biszkoptowy. Całość wsadzić do lodówki na godzinę.
Galaretki wiśniowe rozpuścić i tężejącymi zalać ciasto.