Rysia

Rysia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Placek na Małpi Lunch

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczny placek na lunch lub rodzinny piknik

Placek na Małpi Lunch

Składniki:

Placek na Małpi Lunch

 

  • 115 g masła
  • 145 g cukru
  • 2 jajka
  • 160 g rozgniecionych bananów
  • 60 ml likieru Irish Cream
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Placek na Małpi Lunch
Masło i cukier ubić na lekką, puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, dobrze ubijając.

Wmieszać banany. Dodać lukier Irish Cream. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą, dodać do placka.

Rzadkie ciasto wlać do natłuszczonej foremki o średnicy 23 cm. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 40 minut. Studzić 10 minut, przełożyć na drucianą podstawkę, odwrócić i całkowicie wystudzić.