ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Pikantne kotlety mielone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kotlety mielone inaczej niż na co dzień

Pikantne kotlety mielone

Składniki:

Pikantne kotlety mielone

 

  • 500 g mięsa mielonego drobiowego (najlepiej z indyka)
  • 1 duża cebula
  • 10 pieczarek
  • bułka tarta
  • pół szklanki mleka
  • 1 jajo
  • 1 białko
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki keczupu pikantnego
  • majeranek
  • starty ser żółty
  • olej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pikantne kotlety mielone
Cebulkę szklimy na oleju, dodajemy drobno posiekane pieczarki i smażymy, aż większość wody odparuje. 1 dużą łyżkę bułki tartej zalewamy ciepłym mlekiem, a gdy napęcznieje dodajemy usmażone pieczarki z cebulą, jajko, białko, koncentrat pomidorowy, keczup, mięso i przyprawy. Całość wyrabiamy na gładką masę, dzielimy na 6 równych części, formujemy kotlety, panierujemy w tartej bułce wymieszanej z tartym żółtym serem, wstawiamy na 30 minut do lodówki. Kotleciki smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu uważając by nie przypaliły się (często przewracamy). Podajemy z ziemniakami i surówką.