redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Piersi kaczki ze śliwkowym puree

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Przetestuj przepis na piersi kaczki ze świeżym tymiankiem, śliwką kalifornijską oraz puree z jabłek, śliwek kalifornijskich i selera. Tak przygotowana kaczka to idealne danie na świąteczny obiad.

Piersi kaczki ze śliwkowym puree

Składniki:

Piersi kaczki ze śliwkowym puree

 

  • Kaczka:
  • 2 piersi kaczki
  • 12 suszonych śliwek kalifornijskich
  • 4 ząbki czosnku z łupiną
  • 8 gałązek świeżego tymianku
  • sól wedle uznania

 

  • Puree:
  • 60 dkg jabłek
  • 15 dkg selera
  • 10 dkg suszonych śliwek kalifornijskich
  • łyżka oliwy

 

 

Sposób przygotowania:

Piersi kaczki ze śliwkowym puree
Seler i jabłka obrać, pokroić na kawałki.

Do naczynia do zapiekania przełożyć seler, dodać trochę oliwy, wymieszać i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 °C

Po 15 - 20 minutach, kiedy seler będzie już trochę miękki dodać jabłka i śliwki kalifornijskie, piec kolejne 15 - 20 minut.

Po wyjęciu z piekarnika, chwilę ostudzić i zblendować wszystkie składniki na gładką masę o konsystencji puree.

Piersi z kaczki umyć, osuszyć. Skórę (od strony tłuszczu) naciąć w karo, posolić. Na rozgrzaną patelnię położyć: pierś kaczki, świeży tymianek w gałązkach, suszone śliwki kalifornijskie, całe ząbki czosnku, lekko rozgniecione.

Pierś kaczki kładziemy naciętą skórą do dołu i smażymy do momentu całkowitego wytopienia tłuszczu (czas zależy od grubości tłuszczu, warto dobrze go wysmażyć). Następnie przewracamy pierś na drugą stronę i smażymy (w zależności od grubości piersi i od tego jaki stopień wysmażenia preferujemy) od 8 do 12 minut. Jeśli pierwszy raz smażysz pierś z kaczki zawsze można odciąć końcówkę jednej z piersi i zobaczyć na jakim jest etapie wysmażenia.

Kaczkę zdejmujemy z patelni, układamy na folii aluminiowej i pozwalamy jej odpocząć ok. 3 minut. Tak przygotowane piersi kaczki kroimy na plastry (grubość zależy od preferencji) i układamy na talerzu, dekorujemy śliwkami kalifornijskimi z patelni i świeżymi łodygami tymianku oraz przygotowanym wcześniej puree. Smacznego!