Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Pierś z kurczaka z zielonymi dodatkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybka i smaczna pierś z kurczaka

Pierś z kurczaka z zielonymi dodatkami

Składniki:

Pierś z kurczaka z zielonymi dodatkami

 

  • 1 duża pierś z kurczaka,
  • 1 kostka rosołowa,
  • 2 łyżki oliwy lub oleju,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 1,5 łyżki mąki pszennej,
  • sok z połowy małej cytryny,
  • 1/2 pęczka koperku,
  • Sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżka oleju do ugotowania makaronu
  • 20-25 dag makaronu ze szpinakiem,
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki mleka

 

 

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka z zielonymi dodatkami
Masło klarowane rozpuszczamy na rozgrzanej patelni, po czym dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Gdy składniki się połączą, wlewamy śmietanę, mleko i sok z cytryny. Następnie dorzucamy drobno posiekany koperek i doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Pierś z kurczaka kroimy na 3 kotlety, które nacieramy pastą przygotowaną z kostki rosołowej i 2 łyżek oleju i smażymy dokładnie z obu stron. Makaron odcedzamy i nie przelewając zimną wodą, rozkładamy na talerze. Na makaronie układamy piersi z kurczaka. Sos wlewamy do małych miseczek, które układamy obok makaronu.