Joanna 77

Joanna 77

Kucharz
[Przepisów: 8]

Pierś z kurczaka z ryżem w sosie chińskim

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pierś z kurczaka w sosie chińskim, podana z ryżem. Bardzo szybkie danie, smaczne i pożywne. Dla tych, którzy lubią wyrazistą pikantną kuchnię.

Pierś z kurczaka z ryżem w sosie chińskim Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pierś z kurczaka z ryżem w sosie chińskim

 

  • Pół kilo piersi z kurczaka,
  • 400 g ryżu,
  • papryka czerwona
  • cebula,
  • puszka groszku,
  • kukurydzy,
  • dwie łyżki mąki ziemniaczanej,
  • dwie łyżki miodu,
  • sos sojowy,
  • przyprawy w proszku: papryka ostra, curry, oregano,
  • kostka rosołowa drobiowa,
  • sól

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka z ryżem w sosie chińskim
Nastawić w garnku wodę na ryż, posolić. Piersi z kurczaka pokroić na małe części, mogą być paski, Do miski wsypać łyżkę sosu sojowego, łyżkę curry i pół łyżeczki ostrej papryki lub chili. Wrzucić do tego pokrojonego kurczaka, dokładnie wymieszać ręką. Na koniec dorzucić dwie łyżki mąki ziemniaczanej i ponownie wymieszać, nadmiar mąki wyrzucić (można całość dać na sito i strząsnąć). W tym czasie do garnka z wrzątkiem wrzucić ryż niech się gotuje. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, tyle aby przykryła dno, na rozgrzany tłuszcz wrzucić kurczaka, następnie pokrojone warzywa, groszek i kukurydzę, przyprawić curry, papryką ostrą, miodem, imbirem do smaku oraz oregano i sosem sojowym. Dodać łyżeczkę przecieru pomidorowego. Pomieszać aby wszystkie składniki miały szansę ładnie się przyrumienić. Smażyć nie dłużej niż pięć minut (warzywa powinny być al dente). Dorzucić kostkę drobiową, podlać wodą spod ryżu, poczekać aż się zagotuje. Podawać z ryżem lub jak ktoś woli makaronem.
Pierś z kurczaka z ryżem w sosie chińskim
Kurczaka z warzywami podsmaż na patelni, dodaj przyprawy i bulion