lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Pierś w cieście piwnym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pierś z kurczaka przepyszna, ciasto naleśnikowe z piwem idealnie pasuje do drobiu. Mamy smaczny obiad.

Pierś w cieście piwnym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś w cieście piwnym

Składniki:

  • pierś z kurczaka 1 kg

 

 

 

  • papryka mielona czerwona łagodna 2 łyżeczki

 

  • piwo 1 szklanka

 

  • mąką pszenna typ 500 ( tyle aby zagęścić piwo jak na ciasto naleśnikowe)

Dodatkowo:

 

  • buraczki marynowane 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Pierś w cieście piwnym

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy kroimy w ćwiartki wkładamy do garnka z wodą i gotujemy koło 45 minut w osolonej wodzie .Do miseczki wlewamy piwo 1 szklankę, dodajemy do niego sól, pieprz, paprykę mieloną czerwoną.

Składniki mieszamy, wsypujemy przesianą mąkę, mieszamy do momentu, aż ciasto będzie gładkie o konsystencji jak na naleśniki ( gdyby wam wyszło za gęste to śmiało dolejcie jeszcze piwa).

Pierś z kurczaka kroimy dosyć cienko takie większe kawałki, maczamy w cieście piwnym i kładziemy na rozgrzany olej, smażymy z obu stron na rumiany kolor. Podajemy z ziemniakami ugotowanym do tego buraczki i mamy pyszny obiad.

Pierś w cieście piwnym
Do miseczki wlewamy piwo 1 szklankę , dodajemy do niego sól , pieprz , paprykę mieloną czerwoną . Składniki mieszamy , wsypujemy przesianą mąkę , mieszamy do momentu , aż ciasto będzie gładkie o konsystencji jak na naleśniki .
Pierś w cieście piwnym
Pierś z kurczaka kroimy dosyć cienko takie większe kawałki .
Pierś w cieście piwnym
Pierś maczamy w cieście piwnym i kładziemy na rozgrzany olej , smażymy z obu stron na rumiany kolor.
Pierś w cieście piwnym
Usmażoną pierś przekładamy na talerz niech trochę tłuszcz ścieknie .