eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Pierś kurczaka z piekarnika 2 Eli

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 20

Pyszna soczysta pierś kurczaka z piekarnika.

Pierś kurczaka z piekarnika 2 Eli

Składniki:

Pierś kurczaka z piekarnika 2 Eli

 

  • 5 pojedynczych piersi kurczaka(z kością i skórą)
  • Marynata:
  • 5 łyżek oleju
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu sambal oelek
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżka przyprawy ziołowej do grilla
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka przyprawy kucharek
  • 1/2 cytryny-sok

 

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka z piekarnika 2 Eli
Piersi kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Składniki marynaty dokładnie wymieszać.Mięso posmarowac marynatą i włożyć do lodówki na 3 godziny.Piersi wyjąć z lodówki,wyłożyć na wysoką blaszkę.Cebulę pokroić w grubą kostkę i dołożyć do mięsa.Kostkę mięsną zalać 1/2 litra wrzącej wody,dodać pozostałą marynatę,wymieszać i połowę wlać do mięsa.Blaszkę z mięsem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 40 minut,co jakiś czas polewając pozostałym bulionem.Papryki pokroić w paski,cukinię w ćwierć krążki i dodać do mięsa po 40 minutach pieczenia.Mięso polać piwem i piec jeszcze 15 minut,polewając co jakiś czas wytworzonym sosem.Upieczone mięso wyjąć,sos przelać przez durszlak do rondla(paprykę z cukinią i cebulą zachować).Mąkę wymieszać z 100 ml wody,wlać do sosu i zagotować.Piesi kurczaka podawać z papryką,cukinia i cebulą z pieczenia.Smacznego!