pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Pierś kaczki w curry i tymianku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wspaniale komponuje się z warzywami ugotowanymi na parze.

Pierś kaczki w curry i tymianku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pierś kaczki w curry i tymianku

 

  • 1 pierś kaczki,
  • 4 łyżki Olej z pestek winogron,
  • 2 łyżeczki curry,
  • tymianek,
  • sól ziołowa,
  • 150 ml bulion drobiowy

 

Sposób przygotowania:

Pierś kaczki w curry i tymianku
Pierś nacinamy na krzyż od strony skórki i nacieramy solą ziołową oraz tymiankiem. Olej mieszamy z curry, wkładamy pierś dokładnie smarując marynatą i odstawiamy na 12h. Po 6h pierś przewracamy w marynacie. Na suchą rozgrzaną patelnię kładziemy pierś skórką do dołu i smażymy na małym ogniu. Gdy skórka się zarumieni przewracamy na drugą stronę, zalewamy bulionem i dusimy do momentu wyparowania bulionu. Kaczka ma delikatny smak.
Pierś kaczki w curry i tymianku
Marynowanie
Pierś kaczki w curry i tymianku
Podczas smażenia