dzastmi

dzastmi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

pierogi ruskie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

moje ulubione pierogi mmm palce lizac

pierogi ruskie

Składniki:

pierogi ruskie

 

  • 2,5 szklanki maki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 szklanka ciepłej wody (ewentyalnie troche dolewać żeby dobrze ugnieść ciasto)
  • 1kg ziemniaków ugotowanych
  • 30dag twarogu półtłustego
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

pierogi ruskie
Z mąki, 1 łyżki oliwy i wody należy ugnieść ciasto, uformować kulki około 3 cm średnicy i rozwałkować. Ziemniaki i twaróg skręcić, dodać jajko i dodać podsmażoną na oleju cebulkę, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Farsz nałożyć na "placki" z ciasta i skleić w kształt półksiężyca. Wodę zagotować w garnku , posolić i dodać łyżkę oliwy. Wrzucić pierogi do wrzątku i gotować tak długo aż same wypłyną. Gotowe pierogi można polać cebulką podsmażoną na oleju. Smacznego.