Agula&Stabi

Agula&Stabi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

Pierogi ze szpinakiem 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pierogi w cieście francuskim z fetą, czosnkiem i szpinakiem.

Pierogi ze szpinakiem 3 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi ze szpinakiem 3

 

  • 200/270 gram sera feta
  • 250 gram szpinaku (mrożony lub świeży)
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Pierogi ze szpinakiem 3
Przygotowujemy wszystkie składniki: - ser feta (kroimy w drobną kostkę) - czosnek (bardzo drobno siekamy lub wyciskamy) Następnie cały szpinak wrzucamy na patelnię i smażymy na średnim ogniu około 5 minut (w przypadku mrożonego szpinaku smażymy go aż rozpuści się). Dodajemy ser feta i czosnek. Całość smażymy do momentu osiągnięcia jednolitej masy (jak na zdjęciu). Farsz odstawiamy w chłodne miejsce aż do wystygnięcia. Przygotowujemy ciasto francuskie i kroimy je na kawałki w zależności od uznania (my robimy 3x5). Ostygnięty farsz nakładamy na ciasto i lepimy pierogi (można dla ozdoby dociskać boki widelcem). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 C na ok 15-20 minut. Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno z różnymi sosami. Życzymy smacznego :)
Pierogi ze szpinakiem 3
Przygotowanie produktów niezbędnych do przepisu.
Pierogi ze szpinakiem 3
Smażymy wszystkie składniki razem na patelni.
Pierogi ze szpinakiem 3
Przygotowujemy ciasto francuskiem do nałożenia farszu.
Pierogi ze szpinakiem 3
Lepimy pierogi ręcznie lub dociskamy boki widelcem.