Duusiak

Duusiak

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Pierogi z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Polska klasyka - pierogi z ziemniakami i cebulką. Z dużą ilością pieprzu. Nie ma lepszych ! :) Takie pierogi zawsze robiła moja ciocia. Dlatego własnie je zapamiętałam.

Pierogi z ziemniakami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pierogi z ziemniakami

 

 

  • ciasto :

 

 

 

 

  • farsz:

 

  • 5 średnich ziemniaków
  • 2 cebule
  • sól,pieprz
  • 1 łyżeczka vegety
  • olej do smażenia

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z ziemniakami
Farsz: Ziemniaki ugotować ( najlepiej dzień wcześniej). Utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Ziemniaki wymieszać z cebulą i przyprawić. Ciasto : Mąkę przesiać na blat. Zrobić dziurkę i wlewać powoli ciepłą wodę. Dodać szczyptę soli. I zagniatać ciasto ok 10 minut,aż będzie gładkie. Ciasto rozwałkować cienko. Wyciąć koła, nakładać łyżkę farszu i zlepiać. Na gotującą się wodę wrzucać pierogi i gotować około 5 minut od wypłynięcia.
Pierogi z ziemniakami
Etap 1-Pierogi z ziemniakami i cebulką i pieprzem