MagdaMM

MagdaMM

Kucharz
[Przepisów: 5]

Pierogi z truskawkami wg Magdy

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 1/5 głosów: 30

Trochę pracochłonne ale za to pyszne :)

Pierogi z truskawkami wg Magdy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierogi z truskawkami wg Magdy

 

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki oliwy
  • szklanka gorącej wody

 

  • Farsz:
  • 50 dag truskawek
  • 2 płaskie łyżki cukru

 

  • Maka do podsypywania

Sposób przygotowania:

Pierogi z truskawkami wg Magdy
Mąkę przesiałam na stolnicę. Mieszając łyżką powoli dolewałam gorącą wodę. Następnie dodałam całe jajko i żółtko oraz oliwę. Szybko wyrobiłam miękkie, sprężyste ciasto i odłożyłam aby odpoczęło. W tym czasie przygotowałam truskawki. Umyłam i usunęłam szypułki oraz pokroiłam w kosteczkę. Zasypałam cukrem i wymieszałam.Truskawki umieściłam w małym durszlaku i wstawiłam go do miseczki aby spływał do niej nadmiar soku. Ciasto po kawałku rozwałkowywałam i wycinałam szklanką kółeczka. Na każde kółeczko nakładałam łyżeczkę truskawek i zaklejałam. Do garnka z gotująca osoloną wodą z dodatkiem łyżki oliwy wrzucałam zaklejone pierożki i od momentu wypłynięcia na wierzch, gotowałam 3 minuty. Gotowe pierożki podałam polane bitą śmietanką. Z tej ilości truskawek wyszło mi 45 pierogów.Ciasta mi trochę zostało więc je zamroziłam. Zrobię kiedyś z niego zacierkę np do zupy ziemniaczanej :)
Pierogi z truskawkami wg Magdy
Do zrobinych szklanka kolek nakladac truskawki i zaklejac
Pierogi z truskawkami wg Magdy
Zaklejone pierogi przygotowane do gotowania
Pierogi z truskawkami wg Magdy
Pierogi po wrzuceniu do wody gotowac 3 minuty od czasu wyplyniecia na powierzchnie