Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pierogi z truskawkami i cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pierogi z truskawkami to smaczne i popularne danie. Z dodatkiem cynamonu i cukru waniliowego są rewelacyjne.

Pierogi z truskawkami i cynamonem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z truskawkami i cynamonem

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z truskawkami i cynamonem
Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek, dodać szczyptę soli,wbić jajko, wlać olej, wodę gazowaną i zagnieść gładkie ciasto. Następnie rozwałkować na grubość 2 mm. i szklanką wycinać krążki.Na środek każdego krążka ułożyć truskawkę, złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi. Wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, ułożyć na talerze, posypać mielonym cynamonem i cukrem kryształem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Pierogi z truskawkami i cynamonem
Truskawki umyć osuszyć i usunąć szypułki
Pierogi z truskawkami i cynamonem
Z mąki oleju jajka i wody zagnieść ciasto rozwałkować i wyciąć krążki
Pierogi z truskawkami i cynamonem
Na każdy krążek z ciasta ułożyć truskawkę
Pierogi z truskawkami i cynamonem
Złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi ciasta