nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Pierogi z kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smakowite pierogi świetne nie tylko na Wigilię, ale także na sycący obiad bezmięsny. Smakują pysznie będąc ugotowane, jak i po odsmażeniu ich na patelni.

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:

Pierogi z kapustą i grzybami

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą i grzybami
Grzyby zalać dzień wcześniej wodą na noc. Następnego dnia do namoczonych grzybów dodać poszatkowaną na mniejsze kawałki kiszoną kapustę, dolać wody i gotować całość do miękkości w wodzie z dodatkiem liści laurowych oraz ziarenek jałowca i ziela angielskiego. Ugotowaną kapustę z grzybami odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć cebulę na maśle, w trakcie podsmażania dodać do niej ugotowaną kapustę z grzybami i chwilkę razem podsmażać. Zawartość patelni przełożyć do miski i doprawić pieprzem oraz dodać do farszu odrobinę kminku. Z mąki, wody, jajka, szczypty soli i oleju zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkowywać wałkiem, szklanką wykrajać okręgi, nakładać farsz z kapusty i grzybów na wycięty okrągły placek i zlepiać pieroga. Ulepione pierogi wkładać na gotującą się wodę z dodatkiem soli i wyławiać łyżką cedzakową, gdy wypłyną, gdy będą unosić się na powierzchni wody.