paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smaczne pierogi bez mięsa na parzonym cieście z farszem z kaszy gryczanej oraz pieczarek, będą na pewno smakowały całej rodzinie.

Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

Składniki:

Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

CIASTO

  • mąka 2 szkl
  • sól szczypta
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • woda gorąca 1,5 szkl

FARSZ

Sposób przygotowania:

Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami
Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie według przepisu z opakowania. Cebulę obrać posiekać i zeszklić na maśle. Pieczarki oczyścić, ugotować i wystudzić.

Pieczarki pokroić w drobną kostkę połączyć z kasza gryczaną oraz cebulką, doprawić farsz do smaku. Do mąki dodać oliwę i sól, mieszając łyżką wlać gorącą wodę a następnie dokończyć wyrabiać ciasto ręką.

Ciasto cienko rozwałkować i wykroić z niego kształty kółek.

Na ciasto nakładać łyżką farsz i zlepiać pierogi.

Gotować w osolonym wrzątku około 2-3 minut od chwili ich wypłynięcia.  

Tagi:

pierogi danie