Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Pierogi z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne pierogi, którym nikt się nie oprze. Są syte i doskonale smakują. Mogą zastąpić obiad czy deser.

Pierogi z jagodami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pierogi z jagodami

Ciasto:

  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki wody
  • 2,5 szklanki mąki (nie co mniej)
  • 1 szczypta soli

Nadzienie:

  • 120 g jagód
  • 2 łyżeczki cukru

Dodatkowo:

  • woda
  • 2 łyżki oliwy
  • sól

Sposób przygotowania:

Pierogi z jagodami

Nadzienie:

Pierogi z jagodami.
Ilość cukru należy dostosować do słodkości owoców.

Jagody dokładnie umyć i wymieszać z cukrem.

Ciasto:

Pierogi z jagodami.
Ciasto nie powinno przyklejać się do dłoni.

Wszystkie składniki ciasta dokładnie wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne.

Pierogi:

Pierogi z jagodami.
Z ciasta można wycinać też inne kształty i farsz przykrywać drugim kawałkiem ciasta. Robiłam serduszka.

Ciasto podzielić na porcje. Każdą część rozwałkować. Szklanką wycinać okręgi. Na każdym kole położyć odrobinę farszu, złożyć na pół i dokładnie posklejać dociskając widelcem.

Gotowanie:

Pierogi z jagodami.
Olej sprawi, że pierożki nie będą się sklejać podczas gotowania.

Zagotować wodę z dodatkiem soli i oleju. Pierogi wrzucać na wrzątek i gotować około 2 minut od momentu wypłynięcia.


Tagi:

pierogi danie