Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Pierogi z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, pachnące cynamonem i jabłkami pierogi. Idealne na śniadanie i na kolację.

Pierogi z jabłkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierogi z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z jabłkami
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, olej, a następnie porcjami gorącą wodę. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 1- 2 godziny. Następnie jabłka kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do nich cynamon oraz cukier do smaku. Mieszamy. Ciasto pierogowe rozwałkowujemy, wykrawamy z niego kółeczka, naskładamy na nie jabłka i zlepiamy pierogi. W dużym, szerokim garnku zagotowujemy wodę. Na gotującą się wodę wkładamy pierogi i gotujemy, aż wypłyną na wierzch.
Pierogi z jabłkami
Posiekane jabłka łączymy z cukrem i cynamonem.
Pierogi z jabłkami
Z ciasta na pierogi wykrawamy kółeczka np. szklanką.
Pierogi z jabłkami
Na kółeczka wykładamy jabłka i zlepiamy pierogi.