Asieczka

Asieczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Pierogi z gotowanym jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i zmielić z pokruszoną bułką.

Pierogi z gotowanym jajkiem

Składniki:

Pierogi z gotowanym jajkiem

 

  • 4 porcje:
  • ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • pół szklanki wody
  • sól
  • nadzienie:
  • 5 jajek
  • 2 małe czerstwe bułki
  • 3/4 szklanki mleka
  • koperek lub natka pietruszki
  • 3 łyżki masła sol i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z gotowanym jajkiem
Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć na tłuszczu, dodać do zmielonej masy, wymieszać, posolić i popieprzyć. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać rozbite jajko, wodę, zagnieść ciasto i dobrze wyrobić. Rozwałkować część, resztę przykryć szmatką. Szklanką lub foremką wykrawać pierogi, na każdy kłaść nadzienie i złączyć brzegi. Resztę ciasta zagnieść ponownie i postępować tak, aż się skończy. Ulepione pierogi wrzucać na osolony wrzątek, zamieszać, gdy wypłyną na powierzchnię, gotować kilka minut, wyciągać łyżką cedzakową. Podawać polane masłem.