SUPERPRZEPIS

Pierogi z fasolowym farszem

  • 6
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Pierogi z fasolowym farszem Więcej zdjęć (3)

Fasolowy farsz wyraziście doprawiony, aromatyczny i lekko pikantny znakomicie sprawdził się w tych pierogach. Danie wegańskie.

Składniki:

Pierogi z fasolowym farszem

 

  • FARSZ:
  • fasola - 1 szk.
  • cebula - 2 szt.
  • czosnek – 3 ząbki
  • oliwa - 3 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • majeranek - 3 łyżeczki
  • pieprz kajeński do smaku
  • CIASTO:
  • mąka pszenna - 300 g
  • gorąca woda - 2/3 szk.
  • olej rzepakowy - 2 łyżki
  • szczypta soli
  • DO PODANIA:
  • oliwa extra vergine
  • posiekany szczypiorek

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z fasolowym farszem
FARSZ: starannie wypłukaną fasolę zalewam zimną wodą i odstawiam na całą noc. Następnego dnia fasolę w garnku bez przykrycia doprowadzam do wrzenia, odlewam wodę, a do garnka z fasolą wlewam świeżą, gorącą wodą. Gotuję pod przykryciem, aż fasola będzie miękka. Cebule kroję w drobną kostkę, a następnie smażę na rozgrzanym oleju, na krótko przed końcem smażenia dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula ma złoty kolor dodaję sól, pieprz, majeranek, pieprz kajeński i dokładnie mieszam. Miękką i lekko przestudzoną fasolę rozdrabniam w malakserze. Mieszam z cebulą i wszystko jeszcze przez chwilę przesmażam cały czas mieszając. W razie potrzeby doprawiam do smaku pieprzem i pieprzem kajeńskim. CIASTO: mąkę przesiewam przez gęste sitko na stolnicę, dodaję sól, olej i stopniowo dolewając gorącą wodę mieszam. Wyrabiam ciasto przez około 8-10 minut, w razie potrzeby podsypując delikatnie mąką lub dolewając odrobinę wody. Ciasto nakrywam lnianą ściereczką i odstaw na pół godziny, aby „odpoczęło” i nabrało elastyczności. Po tym czasie jeszcze przez chwilę wyrabiam ciasto, dzielę na trzy części i każdą kolejno wałkuję na cienki placek. Wycinam szklanką krążki, nakładam farsz łyżeczką i dokładnie zlepiam brzegi. Pierogi układam na lnianej ściereczce zachowując odstępy. Nakrywam drugą ściereczką, aby nie obsychały. Gotuję partiami w dużej ilości osolonej wody, przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów. Ugotowane wyjmuję łyżką cedzakową i podaję gorące polane oliwą extra vergine i posypane posiekanym szczypiorkiem
Pierogi z fasolowym farszem
Fasolę mieszam z cebulą i przesmażam cały czas mieszając, doprawiam do smaku.
Pierogi z fasolowym farszem
Farsz z fasoli i cebuli doprawiony czosnkiem, majerankiem i pieprzem.