Etna

Etna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Pierogi z fasolką szparagową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Niecodzienne ale jak pyszne pierogi.

Pierogi z fasolką szparagową

Składniki:

Pierogi z fasolką szparagową

 

  • Ciasto:
  • 35 dag (2 pełne szklanki) mąki,
  • około 3/4 szklanki wody,
  • 1 jajko.

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z fasolką szparagową
Fasolkę oczyścić, odciąć końce, umyć, pokroić na kawałki. Zagotować wodę z solą i cukrem, wrzucić fasolkę, gotować bez przykrycia do miękkości. Odcedzić, odsączyć, ostudzić. Jajka ugotowane na twardo ostudzić. Fasolkę i jajka zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Wbić jajko, wsypać natkę pietruszki, dodać zmiażdżony zgniataczem lub drobniutko posiekany czosnek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Zagnieść ciasto, rozwałkować, wykroić krążki lub kwadraciki, rozłożyć nadzienie, zlepić pierogi i ugotować. Na koniec posypać pierogi zrumienioną na sucho tartą bułką i polać gorącym masłem lub margaryną.