Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Pierogi z boćwiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Tych pierogów nie może zabraknąć na stole, kiedy pojawiają się wiosną pierwsze, młode warzywa. Jedne z lepszych pierogów jakie jadłam.

Pierogi z boćwiną

Składniki:

Pierogi z boćwiną

Nadzienie:

Ciasto na pierogi:

Sposób przygotowania:

Pierogi z boćwiną

ETAP 1:

Pierogi z boćwiną
Liście boćwiny razem z łodygami drobno pokroić.

Boćwinę drobno posiekać i obsmażyć na rozpuszczonym maśle. Skropić sokiem z cytryny. Wlać bulion tak, aby wszystko było przykryte.

ETAP 2:

Pierogi z boćwiną
Boćwinkę dusić w bulionie,aż będzie miękka.

Gotować na małym ogniu, bez przykrycia, aż będzie miękka. Cały płyn powinien odparować.

ETAP 3:

Pierogi z boćwiną
Do twarogu dodać podsmażoną cebulkę i boćwinkę.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i przyrumienić. Dodać do twarogu razem z miękką boćwiną i roztartym czosnkiem. Wszystko razem wymieszać i doprawić.

ETAP 4:

Pierogi z boćwiną
Na końcu dodać posiekany koperek i wymieszać.

Koperek posiekać i dodać do różowego twarogu. Połączyć i odstawić do lodówki.

ETAP 5:

Pierogi z boćwiną
Ciasto rozwałkować na grubość ok 2 mm i powycinać koła.

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól, olej i żółtko. Zrobić na środku zagłębienie i wlewać powoli gorące mleko. Zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 10 minut Rozwałkować. Wyciąć koła o średnicy ok 5 cm. Nakładać łyżeczką porcję różowego twarogu i zlepiać brzegi. Gotować w osolonej wodzie 3 minuty od momentu wypłynięcia. Podawać z masłem lub śmietaną. Smacznego!