Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pierogi z młodą kapustą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Bardzo pyszne sezonowe pierogi.Z młodą kapustą robiłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni. Wyszły bardzo pyszne, delikatne w smaku.Polecam na bezmięsny obiad.

Pierogi z młodą kapustą

Składniki:

Pierogi z młodą kapustą

Ciasto:

Farsz:

  • 1 mała główka młodej kapusty lub pół dużej
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku

Do polania:

  • 1 mała cebula
  • 2-3 łyżki masła

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Pierogi z młodą kapustą
1.Kapustę obieramy z wierzchnich liści,drobno kroimy,płuczemy,zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości,następnie dokładnie odcedzamy. Cebulę obieramy,drobno kroimy,smażymy na oleju do miękkości i lekkiego zrumienienia,następnie przekładamy do kapusty.Dodajemy koperek,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,chwilę przesmażamy i studzimy.

2.Z podanych składników stopniowo dolewając wodę zagniatamy elastyczne ciasto.

3.Następnie ciasto wałkujemy,za pomocą szklanki wykrawamy krążki,nakładamy porcje farszu i zlepiamy pierogi.

4. Następnie pierogi gotujemy w osolonej wodzie do miękkości,około 5 minut od wypłynięcia.Odcedzamy.

5. Cebulę obieramy,kroimy i smażymy na maśle do miękkości i lekkiego zrumienienia.

6. Pierogi nakładamy na talerze polewamy cebulą z masłem i podajemy.

Rady:Z przepisu wychodzi około 35-40 pierogów.