katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Pierogi z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Pierogi najlepiej smakują okraszone przesmażoną cebulką albo słoniną i podane z duszoną ,mocno doprawioną kapustą.

Pierogi z mięsem

Składniki:

Pierogi z mięsem

 

  • na pierogi

 

  • mąka 1/2 kg
  • woda gorąca ok 1,5 szkl

 

  • na farsz

 

  • szynka wieprzowa surowa 1/2 kg
  • cebula 1 szt
  • kajzerka 1 szt
  • sól
  • pieprz

 

  • dodatkowo

 

  • olej

Sposób przygotowania:

Pierogi z mięsem
Bułkę namaczamy w wodzie albo rosole i odciskamy. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Cebulę obieramy i drobno kroimy.

Przygotowane mięso, bułkę i cebulę mielimy w maszynce do mięsa albo w rozdrabniaczu. Doprawiamy dość mocno do smaku.

Do mąki dodajemy wodę, łączymy nożem a następnie zagniatamy ciasto(można dodać jajko).

Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i wałkujemy. Z placków wykrawamy krążki szklanką, nakładamy farsz i zlepiamy pierogi.

Przygotowane pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na małym ogniu.

Wyjmujemy po 2-3 minutach od wypłynięcia.