patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Pierogi z mięsem i kapustą taty Mirka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 100
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne pierogi z gotowanym mięsem i kapustą według pomysłu mojego taty Mirka. Idealne na świąteczny stół.

Pierogi z mięsem i kapustą taty Mirka Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pierogi z mięsem i kapustą taty Mirka

Farsz

  • 1.5 kg łopatki
  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 3 łyżki warzywka
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 cebule
  • 30 dag boczku
  • olej do smażenia

Ciasto

Sposób przygotowania:

Pierogi z mięsem i kapustą taty Mirka
Mięso gotuję z dodatkiem warzywka. Studzę. Nie wylewam wody z mięsa. Cebulę drobno siekam następnie smażę na oleju aż będzie szklista. Boczek kroję w drobną kostkę a następnie smażę. Studzę.

Kapustę kiszoną płuczę dwa razy pod bieżącą wodą. Następnie gotuję w wodzie po mięsie. Kapusta musi być miękka. Studzę.

Wszystkie składniki muszą być zimne. Wszystko mielę na sicie o grubych oczkach, jeden raz. Mieszam całość ze Sobą doprawiam solą i pieprzem według smaku i gustu.

Następnie przygotowuję ciasto na pierogi. Mąkę wysypuję na stolnicę. Wbijam jajka. Następnie stopniowo dolewam wrzącą wodę i zagniatam dodaje masło. Jeśli ciasto jest za bardzo mokre dodaję mąki jeśli jest suche dodaję wody. Zagniatam.

Ciasto musi być elastyczne. Dziele na porcję. Pozostałe ciasto przykrywam ściereczka tak by nie było suche. Wałkuję bardzo cienko ok 2 mm. Wykrawam krążki. Na środek kładę porcję farszu. Zaklejam pierogi.

Do gotującej się wody z dodatkiem soli, wkładam porcję pierogów. Gotuję od wypłynięcia ok 10 min. Smacznego.  




Pierogi z mięsem i kapustą taty Mirka
Farsz dokładnie mieszam i doprawiam według gustu.
Pierogi z mięsem i kapustą taty Mirka
Na krążki kładę porcję farszu za pomocą łyżeczki.
Pierogi z mięsem i kapustą taty Mirka
Ciasto wałkujemy cienko na ok 2 mm. Ciasto musi być elastyczne.
Pierogi z mięsem i kapustą taty Mirka
Wykrawam za pomocą szklanki lub foremki koła o średnicy ok 8 cm.
Pierogi z mięsem i kapustą taty Mirka
Pierogi zaklejam.