aczp

aczp

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 108]

Książka Kucharska: Kuchnia polska z produktami Hortex

Pierogi z mięsem z rosołu i włoszczyzną Hortex

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pierogi to klasyka polskiej kuchni... Zagraniczni goście zamawiają je w gospodach i renomowanych restauracjach. Każda gospodyni na swój przepis na ciasto i farsz, przekazywany zazwyczaj z pokolenia na pokolenie...

Pierogi z mięsem z rosołu i włoszczyzną Hortex Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierogi z mięsem z rosołu i włoszczyzną Hortex

 

 

 

 

  • farsz:
  • 600 g mięsa z rosołu lub pieczeni
  • 200 g włoszczyzny Hortex
  • 1 łyżka oleju
  • 2 średnie cebule
  • 50-100 ml rosołu
  • sól
  • pieprz czarny

Sposób przygotowania:

Pierogi z mięsem z rosołu i włoszczyzną Hortex
Mięso mielimy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, smażymy na złoto, dodajemy włoszczyznę i smażymy do momentu, aż zmięknie. Podsmażone warzywa dodajemy do zmielonego mięsa, dolewamy rosół, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odstawiamy do lodówki, aby masa stężała - łatwiej będzie nam kleić pierogi. Z podanych składników zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto, odkładamy na 15 minut przykryte ściereczką, aby odpoczęło. Ciasto dzielimy na 3 części i cienko rozwałkowujemy na stolnicy wysypanej odrobiną mąki. Szklanką lub kieliszkiem wycinamy kółeczka, które napełniamy farszem za pomocą małej łyżeczki i dokładnie sklejamy brzegi, formując pieróg. Pierogi odkładamy na bok. W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą i wkładamy partiami pierogi. Gotujemy je 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyjmujemy do miski napełnionej zimną wodą i natychmiast odcedzamy. Podajemy w wersji ugotowanej lub ugotowanej i podsmażonej na patelni, dzięki czemu pierogi mają chrupiącą skórkę. Obie wersje smakują wyśmienicie, jak mówią moje córeczki, które uwielbiają mi pomagać przy ich przygotowywaniu.
Pierogi z mięsem z rosołu i włoszczyzną Hortex
Pierogi z mięsem z rosołu i włoszczyzną Hortex
Pierogi z mięsem z rosołu i włoszczyzną Hortex
Pierogi z mięsem z rosołu i włoszczyzną Hortex
Moje córeczki robiące ze mną pierogi